Az univerzális mosószappan és készítése...
Azért is került oda a három pont a cím végére, mert ugye eléggé le van sarkítva a sztori a videóban és távolról sem két óra a mosószappan elkészítése (mindent egybevetve közel egy nap...) Ezen nem is csodálkozom, mert nyilván nem adja csak úgy ki az ember a szinte 50 év alatt letünt tudomány újonnan felderített fogásait. Olyan tudomány fogásait, ami előtte köztudomású volt minden paraszti háztartásban. Mára a mosószappan szerencsére kezdi reneszánszát élni egyre inkább - lévén olcsó, környezetbarát, univerzális felhasználású - a mosogatástól kezdve a gépi mosáson át az általános tisztítószerig. Olyan tudomány ez, amibe, ha egyszer belkóstol valaki (szó szerint ne kóstolj bele, mert hashajtó tulajdonságú), nem szabadul tőle egykönnyen. Megjegyzem, a mosószappan minden szappanok anyja -a legnagyobb, de legmunkásabb. Jómagam a mellékhelyiséget leszámítva egy évtizede mindenre is használom. Anno jó egy évembe és megannyi könyvtárlátogatásba, webes források böngészésébe és az idősebb korosztály óvatos faggatásába került, amég sikerült megalkotni a saját receptúrámat - merthogy konkrét recept gyakorlatilag nem volt fellelhető. Keresésben meglehetősen jó vagyok - és, ha én nem találok valamit, az tulajdonképpen nincs is. Kezdetben 20 literes fazékban főzögettem, aztán be kellett látnom, hogy a 60 literes, "üstös módszer" a nyerő, ahogy a "régiek" is űzték, nincs mese. Egy laza hétvége ráfordításával - alsó hangon - elkészíthető az éves általános tisztítószer mennyiség egy háztartásra számolva - gyakorlatilag így gondolkodott az óidőkben a (szó legnemesebb értelmében) paraszt is. Óriási tévhit egyébként - és ezt előszeretettel tudatom az érdeklődőkkel - hogy a paraszt a jó tiszta, zsírt, faggyút, olajat használta a szappankészítésre. A zsírt főzésre, sütésre hsználta - a faggyút és olajat pedig világításra leginkább - igen drága volt akkoriban a lámpába való olaj. Azt a sárgás, jellegzetes szagú, ámde annál hatékonyabb mosószappant, amire még itt-ott időnként rá lehet bukkani nagyinál, padláson, idős rokonoknál - de már egyre kevésbé - azt bizony a "szemét anyagból" kreálták - merthogy a paraszti gazdaságban paradox nem volt olyan, hogy szemét. Mai végtelen pazarló fogyasztói társadalmunkkal ellenben ott és akkor mindent is felhasználtak, meg még azon is túl. Tehát a világbajnok mosószappanunkat többnyire avas zsiradékból, használt zsírból és olajból - kapaszkodjatok meg - dísznóvágáskor megmaradó ún. "bélzsírból" , leégett méhviasz gyertya csonkokból - fenyves területeken pedig fenyőgyantát is hozzáadva főzték. Summa summarum - épp csak bomló állati maradványok nem kerültek szappankészítéskor az üstbe, de az is előfordult - ha elég zsiradékot tartalmazott. Ugyanis a "lúgnak" azaz a nátrium hidroxidnak - ami a mosószappankészítés negyedik nélkülözhetetlen összetevője a víz, zsiradék-olaj és konyhasó mellett - teljesen mindegy volt az alapanyag és annak minősége, mert egy roppant maró és veszélyes anyag, kicsapja a fehérjéket és ilyen módon 150%-osan fertőtlenít. Tehát a környezettudatosság és a logika ösvéyén haladva - amennyiben beleástuk magunkat a mosószappan főzésbe (akár a Le savon szappanműhely kurzusain elsajátítva azt) - otthoni felhasználásra egyértelműen adja magát a konyában keletkezet használt zsiradék és olaj felhasználása - amikből amúgy leadva biodízelt, vagy ipari kenőszappant készítenének, amit ismét megvásárolhatunk komoly forintokért. Nyilvánvalóan kínált mosószappan típusaim tisztított alapanyagból készülnek, de egyáltalán nem lebecsülendőek a matuzsálemi darabok - aki használ ilyet, az tudja, hogy mitől döglik a légy- és itt sem mondtam túl a dolgot, mert Bálint Gazda nem egy szakirodalmában megjegyzi a szappan bio permetszerként való felhasználását rovar kártevők ellen. Egyszer egy holland kakaóval készített szappanomat lerohanták a hangyák...de ezt majd egy másik bejegyzésben...
Kapcsolódó termékek :
Hagyományos mosószappan
Mosódara
Mosó-és egyéb szappankészítő tanfolyamok
Dokufilm ajánló
"Az ember 11 ezer éve foglalkozik földműveléssel, és körülbelül 2 és fél ezer év mióta ekét is használ. 1950-re a világ termőföld készletének a felel termesztésre alkalmatlanná vált az egyre intenzívebb mezőgazdasági technológia miatt. 2010-ig további 30 százalékot tettünk tönkre. A világ mezőgazdaságának egyre nagyobb ember tömegeket kell táplálnia, egyre rosszabb feltételek mellett. Az intenzív technológiának a legnyomósabb érve, hogy ennyi embert nem lehet máshogy élelemmel ellátni. A talajforgatás, a műtrágyák és vegyszerek egyre nagyobb mértékű használata miatt a termőréteg elvékonyodik és a termőterület csökken. Vajon mennyi élelmiszert lehet még termelni a rendelkezésre álló területen? Milyen összefüggések vannak a giliszták száma és a megtermelhető élelmiszermennyiség között? Létezik egyáltalán bármilyen alternatíva az intenzív mezőgazdasági technológiák kiváltására? A Mérgezett Föld ismeretterjesztő film, de a bemutatott példák, események ábrázolása dokumentarista módon történik. Ettől olyan drámai, ahogy a film a fenti kérdésekre keresi a válaszokat."
Gondolkodj lokálisan, cselekedj lokálisan
"Ha röviden és közérthetően szeretnék fogalmazni, akkor azt mondanám, hogy a hagyományos ökológiai tudás az, amit nem könyvből, nem egyetemen, nem iskolában tanul egy ember, hanem a természetben és a természettől, a természettel együttműködve, például gazdálkodva. Hiszen lehet tanulni a természetről, a természetben és a természettől. Mindegyik más tudást eredményez."
Teljes cikk
A mosódara... :)
Ami nem egyéb, mint hagyományos mosószappan, vagy blend mosószappan darálva feldolgozott változata, ~ 25% mátrium karbonáttal, azaz mosószódával keverve.
A hagyományos mosószappan és a blend (kevert mosószappan között mindösze annyi a különbség - hogy amég a hagyományos mosószappan elsősorban és kiemelten állati zsiradékból készül, addig a blend mosószappan csak karcsú részben tartalmaz állati zsiradékot - annál inkább növényi olajokat és vajakat, fenyőgyantát, méhviaszt. A két típus hatásossága nagyjából egyenértékű. A mosószóda természetben is előforduló, évszázadokon keresztül felhasznált vegyület, amit a nagyipar szorított ki, de reneszánszát éli - akár csak mosószappan - mindkettő környezettudatos és antiallergén mivolta miatt elsősorban.
Mosószóda info : Nátrium karbonát
Amit a mosódaráról és mosószappanról tudni érdemes - többek közt és elsősorban : biológiailag lebomlóak, természetben is keletkezhető és előforduló vegyületek. Változatos felhasználású- általános tisztítószerként maximálisn megálják a helyüket - jómagam a mosogatástól a gépi mosáson át a felmosásig - a mellékhelyiséget leszámítva - mindenre is használom.
Bálint Gazda több szakirodalmában is megjegyzi a mosószappan környezetbarát rovarírtó tulajdonságait, mint permetszer oldat - kiemelten levéltetű kártevők ellen.
Termék: https://poisavon.hu/Mosodara
Zeneajánló :)
" SZAPPANFŐZÉS
A szappanfőző-mesterség jellegzetesen városi ipar, mert mind a nyersanyag beszerzése, mind a késztermék értékesítése a városi fogyasztás függvénye. A szappan legfontosabb alapanyagát jelentő faggyút ugyanis nagyobb tételben csak a városi mészárosoktól szerezhették be a szappanfőzők, a mészárosok kezén felhalmozódó faggyú mennyiségét pedig a marhahúsfogyasztás mértéke szabta meg. Középkori városaink többsége a szappanfőzőmesterek számára is megélhetést nyújtott. Például Sopronban már 1379-től folyamatosan működött egy szappanos, aki a város ellátásáról gondoskodott. Helyzete azonban a későbbi évszázadokban sem lehetett túl kedvező, mert 1598-ban a város felszólította a mészárosokat, hogy a faggyút a polgárság rendelkezésére bocsássák – és ne a szappanfőzőnek adják. Ezt azzal indokolták, hogy a szappanos minden zsiradékot felvásárol, így drágítja annak árát, ugyanakkor a gyertyamártók sem jutnak faggyúhoz, pedig az ő portékájuk előbbrevaló a szappannál. Végül is a tanács kötelezte a szappanfőzőt, hogy másutt vegye a faggyút (Csatkai 1941: 4). Az anyagbeszerzés nehézségei miatt csak 1783-ban alakult meg a soproni szappanoscéh tíz taggal, akiknek java része a környező városokban (Kőszeg, Szombathely, Sárvár) tevékenykedett."
Zeneajánló :)
Zeneajánló :)
Annyira emberi... :)
Ma már annyira nem köztudomású, de Országunk bizony számos történelmi szappannal dicsekedhetett - egyik ezek közül a máig működő "Orosházi szappan" :)
Hal + rizs - kicsit másképp
Indonézia buja rizsföldjein, ahol a rizs termesztéséhez hatalmas mennyiségű vízre van szükség, a gazdák ezt a szükségletet zseniális módon virágzó ökoszisztémává alakították át. Nemcsak rizst termesztenek, hanem az elárasztott földeken halakat is tenyésztenek.
A gazdák nagy számban telepítették be őket a vízbe, ahol a rizspalánták ringatóznak a szélben. Ez nem csak egy szimbiózis volt, hanem a játék alapjait is megváltoztatta.
A "RiceFishCulture" - a zseniális megoldás így működik.
Először is, a halak természetes kártevőirtókká váltak, elnyelték a rovarokat, algákat és kártevőket, amelyek egyébként tönkretennék a rizstermést.
Miközben táplálkoznak, akaratlanul is megmetszették a növényeket, elősegítve az egészségesebb növekedést.
Végül tápanyagokban gazdag hulladékuk természetes trágyává vált, amely szintetikus adalékanyagok nélkül gazdagította a talajt.
Az eredmény ? A földterületek termelékenysége elképesztő mértékben, 20%-kal emelkedett.
Facebook : Hal + rizs
Kedves Savon kedvelők - fogadjátok sok szeretettel és bizalommal ! :)
A kézműves és termelői vásárokat túlnyomó részt el kellett engednem, ahogy mást is, leszámítva ritka alkalmakat illetve a helyi piacot, a komolyabb megmozdulásokat - mint fesztiválok, ünnepi vásárok és tanfolyamok, de íme hiánypótlás gyanánt és az űrt betöltendő : már év eleje óta pofozgatom a megújult webáruházam, de az nagy komoly helyzet, hogy főállásban tanárkén párhuzamosan három helyen látom el a szakom tanítását – merthogy egyre inkább Dunát lehet rekeszteni a pedagógusokkal… - így akkor foglalkoztam ezzel a kérdéssel, amikor minimális időm engedte – de csak megérkeztünk ide is – igaz, nem teljesen úgy, ahogy terveztem, de oda se neki… Bőven van még lehetőségem az áruház felületén, hogy mindinkább kedvetekben járjak, van még mit csiszolni – ugyanakkor technikailag maximálisan a rendelkezésetekre áll – bátran éljetek vele.
Ha már Duna – sokan nem értették az új logón a halat – hát HAL = Halász Gergely, ami a becsületes nevem és nem mellesleg egy köpésre lakom a Dunától – de nyugi, halszagú szappan soha nem fog szerepelni a kínálatban – dacára annak, hogy meglehetősen szeretek horgászni és vizitúrázni, na meg a „nagy folyót” mindenestül.
Amit érdemes tudni a megújult webáruházról :
- regisztráció nélkül és kényelmesen tudtok vásárolni
- hírlevél útján abszolúte értesülhettek az újdonságokról, tehát bátran iratkozzatok – felesleges infóval nem terhellek benneteket
- folyamatosan bővül kínálatom és számtalan új, szappanhoz kapcsolódó és nem kapcsolódó termékekkel rukkolok elő – úgy, mint étrendkiegészítők, illóolajok, környezetbarát tisztítószerek, tanfolyamok és így tovább
- Blogomat is érdemes lesz majd olvasgatni, mert megannyi érdekes sztorit és álláspontot hozok majd le – nem csak szappanos fronton
- Hamarosan debütál prémium szappancsaládom, amire aztán tényleg érdemes lesz odafigyelni
- A nem túl távoli jövőben minimális változás állhat be az áruház címében és nevében – de ez még tényleg a jövő zenéje – mindenesetre kellőképp tájékoztatva lesz minden kedves vásárlóm - erre is jó a hírlevél többek közt
- Szappankészítő tanfolyammal kapcsolatban pedig állok rendelkezésetekre, eddig még nem volt panasz a tudás átadásában