TOP termékek

Fórum

Nincsenek témák!

Látogató számláló

0
0
0
5
2
3
1

Kézműves, vegyszermentes szappanok, kiegészítők és környezetbarát tisztítószerek - vásárlás regisztráció nélkül.

Blog

Az univerzális mosószappan és készítése...

Azért is került oda a három pont a cím végére, mert ugye eléggé le van sarkítva a sztori a videóban és távolról sem két óra a mosószappan elkészítése (mindent egybevetve közel egy nap...) Ezen nem is csodálkozom, mert nyilván nem adja csak úgy ki az ember a szinte 50 év alatt letünt tudomány újonnan felderített fogásait. Olyan tudomány fogásait, ami előtte köztudomású volt minden paraszti háztartásban. Mára a mosószappan szerencsére kezdi reneszánszát élni egyre inkább - lévén olcsó, környezetbarát, univerzális felhasználású - a mosogatástól kezdve a gépi mosáson át az általános tisztítószerig. Olyan tudomány  ez, amibe, ha egyszer belkóstol valaki (szó szerint ne kóstolj bele, mert hashajtó tulajdonságú), nem szabadul tőle egykönnyen. Megjegyzem, a mosószappan minden szappanok anyja -a legnagyobb, de legmunkásabb. Jómagam a mellékhelyiséget leszámítva egy évtizede mindenre is használom. Anno jó egy évembe és megannyi könyvtárlátogatásba, webes források böngészésébe és az idősebb korosztály óvatos faggatásába került, amég sikerült megalkotni a saját receptúrámat - merthogy konkrét recept gyakorlatilag nem volt fellelhető. Keresésben meglehetősen jó vagyok - és, ha én nem találok valamit, az tulajdonképpen nincs is.  Kezdetben 20 literes fazékban főzögettem, aztán be kellett látnom, hogy a 60 literes, "üstös módszer" a nyerő, ahogy a "régiek" is űzték, nincs mese. Egy laza hétvége ráfordításával - alsó hangon -  elkészíthető az éves általános tisztítószer mennyiség egy háztartásra számolva - gyakorlatilag így gondolkodott az óidőkben a  (szó legnemesebb értelmében) paraszt is. Óriási tévhit egyébként - és ezt előszeretettel tudatom az érdeklődőkkel - hogy a paraszt a jó tiszta, zsírt, faggyút, olajat használta a szappankészítésre. A zsírt főzésre, sütésre hsználta - a faggyút és olajat pedig világításra leginkább - igen drága volt akkoriban a lámpába való olaj. Azt a sárgás, jellegzetes szagú, ámde annál hatékonyabb mosószappant, amire még itt-ott időnként rá lehet bukkani nagyinál, padláson, idős rokonoknál - de már egyre kevésbé - azt bizony a "szemét anyagból" kreálták - merthogy a paraszti gazdaságban paradox nem volt olyan, hogy szemét. Mai végtelen pazarló fogyasztói társadalmunkkal ellenben ott és akkor mindent is felhasználtak, meg még azon is túl. Tehát a világbajnok mosószappanunkat többnyire avas zsiradékból, használt zsírból és olajból - kapaszkodjatok meg - dísznóvágáskor megmaradó ún. "bélzsírból" , leégett méhviasz gyertya csonkokból - fenyves területeken pedig fenyőgyantát is hozzáadva főzték. Summa summarum - épp csak bomló állati maradványok nem kerültek szappankészítéskor az üstbe, de az is előfordult - ha elég zsiradékot tartalmazott. Ugyanis a "lúgnak" azaz a nátrium hidroxidnak - ami a mosószappankészítés negyedik nélkülözhetetlen összetevője a víz, zsiradék-olaj és konyhasó mellett - teljesen mindegy volt az alapanyag és annak minősége, mert egy roppant maró és veszélyes anyag, kicsapja a fehérjéket és ilyen módon 150%-osan fertőtlenít. Tehát a környezettudatosság és a logika ösvéyén haladva - amennyiben beleástuk magunkat a mosószappan főzésbe (akár a Le savon szappanműhely kurzusain elsajátítva azt) - otthoni felhasználásra egyértelműen adja magát a konyában keletkezet használt zsiradék és olaj felhasználása - amikből amúgy leadva biodízelt, vagy ipari kenőszappant készítenének, amit ismét megvásárolhatunk komoly forintokért.  Nyilvánvalóan kínált mosószappan típusaim tisztított alapanyagból készülnek, de egyáltalán nem lebecsülendőek a matuzsálemi darabok - aki használ ilyet, az tudja, hogy mitől döglik a légy- és itt sem mondtam túl a dolgot, mert Bálint Gazda nem egy szakirodalmában megjegyzi a szappan bio permetszerként való felhasználását rovar kártevők ellen. Egyszer egy holland kakaóval készített szappanomat lerohanták a hangyák...de ezt majd egy másik bejegyzésben...

Kapcsolódó termékek : 

Hagyományos mosószappan
Mosódara
Mosó-és egyéb szappankészítő tanfolyamok







A szappannál jobb fertőtlenítőre nincs is szükség kézmosáshoz



"Vagyis szappanos kézmosáskor nem pusztán lemossuk magunkról a vírust, hanem meg is semmisítjük. Már ha hagyunk időt a szappannak, hogy kifejtse a hatását, ezért is hangsúlyozzák az egészségügyi szervek azt, hogy legalább húsz másodpercig mossunk kezet - egy egyszerű trükk ennek betartására: dúdolják el magukban kézmosás alatt kétszer a Happy Birthdayt, az kb. húsz másodpercig tart."

Teljes cikk

Dokufilm ajánló

"Az ember 11 ezer éve foglalkozik földműveléssel, és körülbelül 2 és fél ezer év mióta ekét is használ. 1950-re a világ termőföld készletének a felel termesztésre alkalmatlanná vált az egyre intenzívebb mezőgazdasági technológia miatt. 2010-ig további 30 százalékot tettünk tönkre. A világ mezőgazdaságának egyre nagyobb ember tömegeket kell  táplálnia, egyre rosszabb feltételek mellett. Az intenzív technológiának a legnyomósabb érve, hogy ennyi embert nem lehet máshogy élelemmel ellátni. A talajforgatás, a műtrágyák és vegyszerek egyre nagyobb mértékű használata miatt a termőréteg elvékonyodik és a termőterület csökken. Vajon mennyi élelmiszert lehet még termelni a rendelkezésre álló területen? Milyen összefüggések vannak a giliszták száma és a megtermelhető élelmiszermennyiség között? Létezik egyáltalán bármilyen alternatíva az intenzív mezőgazdasági technológiák kiváltására? A Mérgezett Föld ismeretterjesztő film, de a bemutatott példák, események ábrázolása dokumentarista módon történik. Ettől olyan drámai, ahogy a film a fenti kérdésekre keresi a válaszokat."


Gondolkodj lokálisan, cselekedj lokálisanGondolkodj lokálisan, cselekedj lokálisan

"Ha röviden és közérthetően szeretnék fogalmazni, akkor azt mondanám, hogy a hagyományos ökológiai tudás az, amit nem könyvből, nem egyetemen, nem iskolában tanul egy ember, hanem a természetben és a természettől, a természettel együttműködve, például gazdálkodva. Hiszen lehet tanulni a természetről, a természetben és a természettől. Mindegyik más tudást eredményez."

Teljes cikk


A mosódara... :) 

Ami nem egyéb, mint hagyományos mosószappan, vagy blend mosószappan darálva feldolgozott változata,  ~ 25% mátrium karbonáttal, azaz mosószódával keverve.
A  hagyományos mosószappan és a blend (kevert mosószappan között mindösze annyi a különbség - hogy amég a hagyományos mosószappan elsősorban és kiemelten állati zsiradékból készül, addig a blend mosószappan csak karcsú részben tartalmaz állati zsiradékot - annál inkább növényi olajokat és vajakat, fenyőgyantát, méhviaszt. A két típus hatásossága nagyjából egyenértékű. A mosószóda természetben is előforduló, évszázadokon keresztül felhasznált vegyület, amit a nagyipar szorított ki, de reneszánszát éli - akár csak mosószappan - mindkettő környezettudatos és antiallergén mivolta miatt elsősorban. 

Mosószóda infoNátrium karbonát

Amit a mosódaráról és mosószappanról tudni érdemes - többek közt és elsősorban : biológiailag lebomlóak, természetben is keletkezhető és előforduló vegyületek. Változatos felhasználású- általános tisztítószerként maximálisn megálják a helyüket - jómagam a mosogatástól a gépi mosáson át a felmosásig - a mellékhelyiséget leszámítva - mindenre is használom.
Bálint Gazda több szakirodalmában is megjegyzi a mosószappan környezetbarát rovarírtó tulajdonságait, mint permetszer oldat - kiemelten levéltetű kártevők ellen.
Termék:  https://poisavon.hu/Mosodara

Zeneajánló :) 


" SZAPPANFŐZÉS

A szappanfőző-mesterség jellegzetesen városi ipar, mert mind a nyersanyag beszerzése, mind a késztermék értékesítése a városi fogyasztás függvénye. A szappan legfontosabb alapanyagát jelentő faggyút ugyanis nagyobb tételben csak a városi mészárosoktól szerezhették be a szappanfőzők, a mészárosok kezén felhalmozódó faggyú mennyiségét pedig a marhahúsfogyasztás mértéke szabta meg. Középkori városaink többsége a szappanfőzőmesterek számára is megélhetést nyújtott. Például Sopronban már 1379-től folyamatosan működött egy szappanos, aki a város ellátásáról gondoskodott. Helyzete azonban a későbbi évszázadokban sem lehetett túl kedvező, mert 1598-ban a város felszólította a mészárosokat, hogy a faggyút a polgárság rendelkezésére bocsássák – és ne a szappanfőzőnek adják. Ezt azzal indokolták, hogy a szappanos minden zsiradékot felvásárol, így drágítja annak árát, ugyanakkor a gyertyamártók sem jutnak faggyúhoz, pedig az ő portékájuk előbbrevaló a szappannál. Végül is a tanács kötelezte a szappanfőzőt, hogy másutt vegye a faggyút (Csatkai 1941: 4). Az anyagbeszerzés nehézségei miatt csak 1783-ban alakult meg a soproni szappanoscéh tíz taggal, akiknek java része a környező városokban (Kőszeg, Szombathely, Sárvár) tevékenykedett."

Bövebben itt : Szappanfőzés

Zeneajánló :) 


Zeneajánló :) 


Annyira emberi... :) 

Ma már annyira nem köztudomású, de Országunk bizony számos történelmi szappannal dicsekedhetett - egyik ezek közül a máig működő  "Orosházi szappan" :) 











Évek óta... :) 

Évek óta nem volt lehetőségem lejutni a Dunára horgászni - dacára annak, hogy légvonalban 60 méterre lakom a "Nagy Folyótól".
Az elmúlt év "húzós" volt, de összességében szép és élményekkel teli. Így hát már tavasszal megfogalmazodott, hogy, ha törik, ha szakad (sajnos volt, ami szakadt a damilon kívül is), párosban, vagy páratlanul, baráttal, vagy csak úgy komótosan én bíz' a nyáron amennyire tehetem, pihenek, bepótolom az elmúlt év rám amúgy nem jellemző rohanásában és kapkodásában elmaradt feladatokat - és horgászom - sokat - elvégre Apám a környék egyik legnagyobb horgásza volt és gyakorlatilag halon - és nem is akármilyen halakon - süllőn és csukán nőttem fel - és ezen halak beszerzésének felejthetetlen élményein - merthogy nagyjából 4 éves koromtól az én Apám vitt magával mindenhova - is - a Duna és a környék minden szegletébe is ???? Nyilvánvalóan szeretem a halat nem csak fogni, hanem enni is - és mea culpa, de bizony a horgásztalan években ráfanyalodtam a bolti halra, bár ne tettem volna, de gyorsan elég is lett belőle ????
Így ezen a nyáron a "saját" halam eszem, amennyi csak belém fér.
Nem mellesleg a dunaparti settenkedés, a "hal-vadászat" izgalma, a jégmadár füttye, a barázdabillegető kis farokbillegetése, a lódarázs incselkedése, az eperfa dézsmálása, a parti kövek koccanása, a szúnyogokkal folytatott végtelen háború, a csalánnal verekedés, a felkelő és nyugvó nap giccse ???? - és így tovább - amikor az ember szeme, füle, orra, bőre és tapintása igazán nyitott és érzékeny mindenre a természetben - semmihez nem fogható élményeket ad ????
A göngyölegek visszaváltásának margójára... ????

Egy REpont hulladékvisszaváltó a MOHU (MOL Hulladékgazdálkodási Zrt.), a szelektív hulladékgyűjtést és a REpontokat népszerűsítő sajtótájékoztatóján Budakeszin 2024. február 7-én.
Sokan forrongnak és átverésnek, trükknek érzik ezt a rendszert, na meg hogy a Mohu-nak ez mekkora biznisz.
Egy - minden pénzbe kerül...
Kettő - (csipkebokor vessző ???? ) volt ilyen rendszer, csaxólok...???? - nekem gyerekkoromban az volt a zsebpénzem, amikor Apám útnak indított, hetente, kéthetente a visszaváltható ilyen-olyan üvegekkel a közeli ABC-be és az azokért járó zsetont zsebre vághattam, aztán arra költhettem, amire akarom. Rohadt jól esett az a fagyi, vagy Nestlé csoki, amit a mai napig vissza sírok ???? Főiskolán ezt már kicsit nagyobb tételben toltuk, de nem térnék ki a részletekre - aki járt felsőoktatásba és pláne volt kollégista, az tudja, mi a dörgés ilyen fronton????????
Én pedig azt látom, hogy a végtelenül rest ( kártékonyan lusta ???? ) emberiség végre finoman rá van kényszerítve, hogy egyrészt ne dobja ki a pénzét a kukába, szakadjon le végre az eszetlen pazarlásról - de főleg kapjon némi motivációt arra, hogy ne hagyja a mocskát erdőn, mezőn és vízparton.
Mert dacára annak nem teszi meg, hogy az üres palackot a kirándulásból könnyebb hazahozni, mint a telit odavinni ????
Szoktam volt emlegetni, hogy egyszer még aranyáron fogják mérni a szemetet ????
Ha rajtam múlna - persze az ésszerűség ösvényén haladva - az atyaúristent is ???? csak lebomló/újrahasznosítható anyagból engedélyezném és állampolgári kötelességnek fektetném le a közreműködést - nyilván a vezetői rétegek részéről ehhez megfelelő felületet biztosítva - mint jelen kérdés taglalása esetén is.
A mai nap 6 db göngyöleget váltottam vissza (uszkve 40 másodperc alatt) , ami az üres hátizsákomba elfért lazán - 350 ft értékben - ami akárhogy is számolom, 38 dkg (durván harmad kiló) kenyér, vagy 4 db tojás, vagy 7 dl 2,8%-os tej, vagy 17 dkg sertéscomb ????
Szóval én ilyen aspektusból szemlélem.... ????

Facebook : A göngyölegek visszaváltásának margójára...


Hal + rizs - kicsit másképp

Indonézia buja rizsföldjein, ahol a rizs termesztéséhez hatalmas mennyiségű vízre van szükség, a gazdák ezt a szükségletet zseniális módon virágzó ökoszisztémává alakították át. Nemcsak rizst termesztenek, hanem az elárasztott földeken halakat is tenyésztenek.

A gazdák nagy számban telepítették be őket a vízbe, ahol a rizspalánták ringatóznak a szélben. Ez nem csak egy szimbiózis volt, hanem a játék alapjait is megváltoztatta.
A "RiceFishCulture" - a zseniális megoldás így működik.
Először is, a halak természetes kártevőirtókká váltak, elnyelték a rovarokat, algákat és kártevőket, amelyek egyébként tönkretennék a rizstermést.
Miközben táplálkoznak, akaratlanul is megmetszették a növényeket, elősegítve az egészségesebb növekedést.
Végül tápanyagokban gazdag hulladékuk természetes trágyává vált, amely szintetikus adalékanyagok nélkül gazdagította a talajt.
Az eredmény ? A földterületek termelékenysége elképesztő mértékben, 20%-kal emelkedett.

Facebook : Hal + rizs

Kedves Savon kedvelők - fogadjátok sok szeretettel és bizalommal ! :)

A kézműves és termelői vásárokat túlnyomó részt el kellett engednem, ahogy mást is, leszámítva ritka alkalmakat illetve a helyi piacot, a komolyabb megmozdulásokat - mint fesztiválok, ünnepi vásárok és tanfolyamok, de íme hiánypótlás gyanánt és az űrt betöltendő :  már év eleje óta pofozgatom a megújult webáruházam, de az nagy komoly helyzet, hogy főállásban tanárkén párhuzamosan három helyen látom el a szakom tanítását – merthogy egyre inkább Dunát lehet rekeszteni a pedagógusokkal…  - így akkor foglalkoztam ezzel a kérdéssel, amikor minimális időm engedte – de csak megérkeztünk ide is – igaz, nem teljesen úgy, ahogy terveztem, de oda se neki…  Bőven van még lehetőségem az áruház felületén, hogy mindinkább kedvetekben járjak, van még mit csiszolni – ugyanakkor technikailag maximálisan a rendelkezésetekre áll – bátran éljetek vele.
Ha már Duna – sokan nem értették az új logón a halat – hát HAL = Halász Gergely, ami a becsületes nevem és nem mellesleg egy köpésre lakom a Dunától – de nyugi, halszagú szappan soha nem fog szerepelni a kínálatban  – dacára annak, hogy meglehetősen szeretek horgászni és vizitúrázni, na meg a „nagy folyót” mindenestül.

Amit érdemes tudni a megújult webáruházról :
 - regisztráció nélkül és kényelmesen tudtok vásárolni
 - hírlevél útján abszolúte értesülhettek az újdonságokról, tehát bátran iratkozzatok – felesleges infóval nem terhellek benneteket
 - folyamatosan bővül kínálatom és számtalan új, szappanhoz kapcsolódó és nem kapcsolódó termékekkel rukkolok elő – úgy, mint étrendkiegészítők, illóolajok, környezetbarát tisztítószerek, tanfolyamok és így tovább
 - Blogomat is érdemes lesz majd olvasgatni, mert megannyi érdekes sztorit és álláspontot hozok majd le – nem csak szappanos fronton  
 - Hamarosan debütál prémium szappancsaládom, amire aztán tényleg érdemes lesz odafigyelni 
 - A nem túl távoli jövőben minimális változás állhat be az áruház címében és nevében – de ez még tényleg a jövő zenéje – mindenesetre kellőképp tájékoztatva lesz minden kedves vásárlóm - erre is jó a hírlevél többek közt  
 - Szappankészítő tanfolyammal kapcsolatban pedig állok rendelkezésetekre, eddig még nem volt panasz a tudás átadásában